Spletni piškotki

O uporabi spletnih piškotkov v spletni trgovini digitalelektronik.si 

Na spletni trgovini Digitalelektronik.si omogočamo uporabnikom, da se seznanijo z našo uporabo spletnih piškotkov, ki jih potrebujemo za nemoteno delovanje spletne trgovine. Če ne želite da naša stran uporablja spletne piškotke ob vašem brskanju po naši spletni trgovini si lahko preberete navodila ( zgoraj: Kako nadziram spletne piškotke? ) kako spletne piškotke izklopite ali izbrišete iz vašega brskalnika. Z pritiskom na gumb Sprejmem, soglašate da lahko pri brskanju po naši spletni trgovini uporabljamo spletne piškotke. Sami se odločite, vendar imajo piškotki svoj namen !


Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Kaj piškotki počnejo?

Uporaba spletnih piškotkov je v spletni produkciji običajna in zaželena. Z njo je namreč omogočena višja raven storitev, kot so shranjevanje potrdila o registraciji, uporaba spletne trgovine, preprečevanje pretiranega prikazovanja oglasnih pasic in podobno. Brez uporabe piškotkov tudi ne bi bilo mogoče meriti obiskanosti spletnih strani. Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je zaradi njih hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa je bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

- za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske,

- za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora in ponudbe ter njihove primerjave, 

na delih spletnih mest, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene,

- za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi,

- za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin ,

- za delovanje določenih storitev v spletne trgovine so nujni.

 

Kako nadziram spletne piškotke?

Uporabnik v vsakem času ohranja popoln nadzor nad piškotki, saj jih lahko kadarkoli izbriše, omeji ali povsem onemogoči. Navodila, kako to stori, se razlikujejo od naprave do naprave in so na voljo na domači strani posameznega proizvajalca programske opreme. Vi torej odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na svoji napravi. Nastavitve zanje lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku:


Piškotki torej niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z zakonodajo (ZEKom-1) nastajajo spremembe pri obveščanju oziroma soglašanju obiskovalcev z njihovo uporabo. Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.


Brezplačna dostava

Brezplačna dostava za nakup nad 30 €.